TWO UNIVERSITY LIBRARIES ESTABLISH COOPERATION

Monday, 09/10/2023

Sultanah Nur Zahirah Library (PSNZ) of Universiti Malaysia Terengganuu (UMT) and Al-Wathiqu Billah Library of Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA) have signed a Letter of Intent (LoI) to improve the collaborative networking with each other.

The cooperation is expected to increase reference sources for research, scholarship, and life-long learning at both libraries.

UMT Vice Chancellor Prof. Dato’ Dr. Mazlan Abd Ghaffar said the collaboration will enhance the efficiency of library services and enable various joined programmes to be offered.

“Both parties ought to show high commitment towards the widening of access, resource sharing, talent development, and programmes of international standards,” Prof. Mazlan said while delivering his speech recently at the LoI signing ceremony, which also saw the launching of UMT Book Cafe.

Dr. Mazlan berkata, kerjasama tersebut penting agar maklumat lebih luas dan pelbagai dapat diakses dan seterusnya penggunaan bersama dari segi sumber, perkhidmatan dan kemudahan.

“Sehingga kini, jumlah koleksi rujukan di PSNZ adalah sebanyak 3,426,671 judul dan 3,466,195 naskhah melibatkan bahan rujukan bercetak, elektronik dan digital”

“Manakala kemudahan pula adalah seperti Auditorium berkapasiti 220 orang, Bilik Karel (27 bilik), Bilik Perbincangan (10 bilik), Smart Learning Space (4 ruang), Post Graduate Lounge, Silent Room (40 pengguna), Bilik Perbincangan Interaktif (2 bilik), Game Room, Maker Room, Mini Studio dan Bilik Multimedia (40 pengguna), Mohamad Hariri berkata, kerjasama tersebut penting agar maklumat lebih luas dan pelbagai dapat diakses dan seterusnya penggunaan bersama dari segi sumber, perkhidmatan dan kemudahan”.

Ujarnya, manfaat lebih besar akan dinikmati oleh pengguna perpustakaan khususnya warga pelajar yang sering mengakses pusat sumber itu sebagai bahan rujukan utama untuk mendapatkan maklumat sekiranya kolaborasi itu dijayakan dengan sepenuhnya.